Forum namjenjen tekstilcima i svim povezanim zanimanjima.


  Galanterist

  Share
  cvik
  cvik
  Admin

  Broj komentara : 33
  Join date : 2010-01-02
  Age : 33

  Galanterist

  Komentar by cvik on Thu Jan 07, 2010 11:27 am

  Opis poslova

  Galanteristi izrađuju i popravljaju torbe, naprtnjače, cerade, lisnice, remenje, navlake za oružje, rokovnike i slične predmete. U radu se koriste prirodnom i umjetnom kožom, podstavom, sintetičkim koncem, ljepilom, bojama i raznim galanterijskim ukrasima.
  Prema dobivenom ili samostalno kreiranom modelu, galanterist uzima određenu vrstu materijala i kroji dijelove budućeg proizvoda. Ako izrađuje proizvod od prave kože, skrojene komade stanjuje u stroju za tančanje dok ne dobije potrebnu debljinu. Pripremljene komade obilježuje šilom ili košću za podvijanje, da bi se u kasnijem postupku znalo gdje i kako prošivati i sastavljati komade u konačni proizvod. Pojedine dijelove lijepi ručno i zatim ih sastavlja strojnim šivanjem. Neke proizvode na kraju ukrašava metalnim ili drugim ukrasima. Galanterist se služi raznim alatima i strojevima. Osnovni alati i strojevi jesu: krojački nož, čekić, šilo, kost za podvijanje, škare, metar, probijači, nabijači, stroj za krojenje, stroj za tančanje kože, stroj za šivanje i stroj za prešanje kože.

  Radni uvjeti

  Galanterist radi u zatvorenoj prostoriji pri prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti. U galanterijskoj industriji rad je organiziran serijski i, prema potrebi, u smjenama. U prostoriji u kojoj galanterist radi osjećaju se mirisi ljepila, kože i boje te prašina od tekstila, prirodne i umjetne kože. Postoji opasnost od ranjavanja oštrim alatima te pri radu na strojevima. Budući da su ljepila izrađena na bazi benzina, vreba i opasnost od požara. Zbog toga se valja pridržavati se propisanih mjera zaštite na radu.

  Poželjne osobine

  Galanterist treba imati dobro razvijenu ručnu spretnost i spretnost prstiju, osjet opipa, dobar vid na blizinu, razlikovanje boja i nijansi te okulomotornu koordinaciju, kao i sposobnost prostornog predočavanja i shvaćanja odnosa među površinama. To je osobito važno u fazi kreiranja i krojenja proizvoda. Poželjna je kreativnost u stvaranju novih modela.

  Osposobljavanje i zapošljavanje

  Nakon završene osnovne škole galanteristi moraju završiti trogodišnje školovanje u industrijskoj ili obrtničkoj školi za zanimanje galanterista. Školovanje mogu nastaviti u tehničkoj ili majstorskoj školi. Galanteristi se zapošljavaju u galanterijskoj industriji ili kod obrtnika. Mogu otvoriti i vlastiti obrt.
  Bliska zanimanja

  Galanteristu su srodna zanimanja krznara, obućara, krojača i šivača.

   Danas je Tue Jan 22, 2019 6:05 pm